En fäktmatch går på aktiv tid eller tills rätt antal stötar delats ut. Vanligast är att man går till 5 eller 15 stötar, men Moderna femkamparna fäktar endast en stöt i sina matcher.
Det finns både individuella och lagtävlingar inom fäktning. I högre tävlingar så tävlar kvinnor och män avskilt och de olika vapnen räknas som individuella grenar.
De tre vanligaste formerna är:
- I individuell tävling så är det gruppronder följt av direktutslagning
- I lagtävling så turas man om, som en stafett, om att möta motståndarna tills alla mött varandra
- Modern femkamp med enstöts-matcher där alla möter alla
Men utöver dessa tre former finns det många fler varianter.
De grundläggande reglerna sätts av Fédération Internationale d'Escrime och de viktigaste delarna är:
- Värjan måste hållas med en hand
- Att använda den obeväpnade handen är förbjudet
- Träffytorna
I fäktning som många andra sporter får du straff när du bryter mot reglerna i form av ett gult (varning), rött (poäng till motståndare) eller svart (diskvalificerad) kort.
Detta är något som kan ställa till bekymmer för nybörjare och åskådare. Detta är regler som gäller florett och sabel - när båda fäktarna träffar samtidigt. Domaren kan ge poäng till en fäktare eller ingen, men aldrig till båda samtidigt och måste därför avgöra vem som hade det taktiska initiativet.
Som fäktare gäller det att vara den som först startade attacken, alternativt var den som sist försvarade sig med fungerande parad. I värja så kan båda få poängen om båda fäktarna träffar inom en 25-del av en sekund. Därefter spärras stötindikeringsapparaten för att registrera ytterligare träffar.