Det finns tre vapen som har överlevt inom tävlingsfäktningen, värja, florett och sabel. Men det har funnits många mer svärd tidigare som det tunga kavalleriets sabel, mensur och bajonett. Även om dagens vapen skiljer sig i storlek och användningsområde så är de uppbyggda de på samma sätt.
Det har alla en klinga, en parerskål och ett handtag. Den övre delen av klingan är flexibel, medan basen är den starka delen. Parerskålen är av metall och ska skydda handen och greppet är där man håller i värjan. Handtagen kan vara ortopediskt utformade eller som en rak kavel (se bilderna). Moderna vapen har en elektrisk koppling som registrerar en träff på motståndaren.
Florett - ett lätt stickvapen. Giltig träffyta är motståndarens bål, både fram och baksida. Ben, armar och mask är ogiltig träffyta men en träff här avbryter matchen. Man får poäng endast med stickande träff av klingspetsen, inte från sidan. Fäktningen styrs av konventioner och endast den fäktare som utför stöten rätt enligt konventionerna får träffen.
Läs mer om Floretten här!
Sabel – är ett lätt hugg- och stickvapen. Träffytan är allt ovanför midjan, utom händerna. Både hugg och stick ger poäng. En träff på ogiltig träffyta ger inte poäng, men avbryter matchen. Fäktningen styrs av konventioner och endast den fäktare som utför stöten eller hugget rätt enligt konventionerna får träffen.
Läs mer om Sabeln här!
Värja – ett tyngre stickvapen. Hela kroppen är träffyta. Man får poäng endast med stickande träff av klingspetsen, inte från sidan. Till skillnad från de andra vapnen så styr inga konventioner fäktningen, utan det gäller att träffa först för att få poängen. Träffar fäktarna samtidigt får båda fäktarna stöten.
Läs mer om Värjan här!
Tyget i fäktarnas kläder ska klara av 800 newtons tryck på en yta av 2x2 mm, alltså ungefär en avbruten klingas yta. Masken skall klara det dubbla för att vara godkänt. Över vitala kroppsdelar är skyddet minst dubblerat för att minska riskerna, över armhåla, hjärta och hals. Traditionellt sett är dräkten vit för fäktarna och svart för tränarna.
- Figursydd väst som täcker ner till grenen med ett band mellan benen.
- Plastrong som skyddar underarmen och ger dubbelt skydd på vapenarmen under västen.
- Handske för vapenhanden för att skydda från att värjan går upp innanför ärmen.
- Byxor som slutar precis under knät och ska ha minst 10 cm överlappning från västen
- Strumpor som är knälånga
- Skor med platta sulor som är förstärkta på insidan och rundade vid hälen
- Mask
- Bröstskydd som är obligatorisk för kvinnor
- Elväst som har ett ledande material som täcker poängytan och registrerar poäng på florett och sabel
- En kroppsledning för att koppla ihop vapnet med stötregistreringsapparaten
Här hittar du lite om att tävla i fäktning.