Kampsport lovar till en väldigt spännande värld av respekt och hård träning oavsett om det gäller karate, MMA eller självförsvar. Men med denna intensiva träning ökar även risken att man råkar ut för skador. I denna artikel ska vi kika närmare på hur du som kampsportare kan minimera risken för skador och hålla kroppen i god form.
Vanliga Skador i Kampsport
Det är ingen hemlighet att kampsport kan vara hård mot kroppen. De vanligaste skadorna inkluderar bland annat stukningar, sträckningar. Dessa är mindre skador men kan slita på kroppen med tiden.
Benbrott är inte heller helt ovanligt. Knän, vrister, axlar och armbågar är särskilt utsatta. Händerna är också sårbara, särskilt i stående kampsporter där man slår och sparkar. Huvudskador såsom hjärnskakningar kan även förekomma.
Innan vi dyker djupare i denna artikel vill vi notera att skador förekommer i alla sporter. Även fast att kampsport inkluderar tuffare sporter än vanligt ökar skadorna inte exponentiellt.
Förberedelser
För att förebygga skador är rätt förberedelse avgörande. Här är några viktiga tips för hur du förebygger skador till att börja med:
- Medicinsk Undersökning: Innan du börjar med kampsport se till att få en fysisk undersökning om du inte redan har bra koll på din kropp. Detta är särskilt viktigt för att identifiera eventuella problem som annars kan växa fram under träningen.
- Håll dig i Form: Att vara i god form minskar risken för skador. Trötthet under träningen leder ofta till att man börjar slarva med tekniken, vilket ökar risken för att du skadar dig. Bygg upp din styrka och uthållighet gradvis.
- Värm Upp och Kyl Ner: Kalla muskler är mer utsatta för skador, speciellt sträckningar. Värm upp med exempelvis hopprep eller lätt jogging i 3-5 minuter. Glöm inte att stretcha efter träningen för att hålla musklerna flexibla.
- Drick vatten: Tillräckligt med vätska i kroppen är avgörande för att skador.
Rätt Utrustning
Att använda rätt träningsutrustning gör stor skillnad:
- Huvudskydd: Viktigt vid sparring.
- Tandskydd: Skyddar tänder, mun och tunga.
- Lindor: Se till att använda lindor om du tränar med handskar. Det är viktigt att linda händerna rätt för att skydda händerna.
Fokus på Teknik
Att lära dig teknikerna och vara noggrann med att utföra dem är avgörande för att förebygga skador:
- Skydda Dig vid Fall: Lär dig tekniker för att skydda dig själv vid fall. Att bli kastad eller falla kan leda till allvarliga skador om du inte vet hur du ska landa.
- Öva Nya Tekniker: Börja med halv hastighet och lyssna på din tränare för att förstå hur du gör teknikerna rätt.
- Var försiktig med submissions: Om man ska träna på submissions är det alltid viktigt att vara extremt försiktig när man utför tekniken. Att träna submissions snabbt och slarvigt kan leda till rejäla skador på din träningskompis.
Träna i en omhändertagen lokal
En säker träningsmiljö är avgörande:
- Välvadderad Träningsyta: Träna alltid på dojons matta. Mattan är vadderad och det brukar även finnas väggmattor för att minska risken för skador.
- Var Uppmärksam: Var medveten om din omgivning och att andra kompisar tränar omkring dig för att undvika att ni krockar.
Hur förbereder dojon för skador?
Tränare och personal i dojon bör vara utbildade i första hjälpen och kunna hantera mindre skador som skärsår, blåmärken och mindre stukningar. För allvarligare skador som hjärnskakningar, att ben/armar går ur led och frakturer bör det finnas en plan för att snabbt nå medicinsk hjälp.
Det finns ofta någon tränare/träningskompis som varit med om liknande skador tidigare och vet precis hur man ska ta hand om dem.
Säker återhämtning
Om man har oturen att skada sig trots allt är det viktigt att man ser till att bli helt återhämtad innan man börjar träna igen. Det kan även vara bra att göra rehab om skadan är lite mer omfattande.
- Ledproblem: Om du har fått ledproblem från träningen är det viktigt att du inte har någon smärta, svullnad och är fullt rörlig samt har normal styrka innan du börjar träna igen.
- Hjärnskakning: Om du råkat ut för hjärnskakning är det viktigt att du inte har några symptom vid vila eller vid träning innan du börjar med träningen igen. Det är även en bra idé att få ett godkännande från en doktor/sjuksköterska innan du tar upp träningen igen.
Genom att följa dessa tips kan du njuta av kampsport på ett säkert och hållbart sätt. Förebygg skador, håll dig i form och se till att alltid träna med rätt teknik och utrustning. Din kropp kommer att tacka dig!