Hockey och fotboll är bland de absolut största idrotterna i Sverige. Kända idrotter där konkurrensen är stor, stick ut ur mängden som spelare och sätt en edge på ditt game med kampsport.
Som idrottare kommer den inre kampen mot en själv alltid vara det största motståndet. Alla har känt den och frustrationen som kommer med den är svårhanterlig för många. Dessa känslor kommer fram när det går som sämst, vilket är den tid då det är viktigast att ligga på topp av sina prestationer, för att kunna återhämta matchen. Här spelar självkontroll en absolut vital roll, att ha självkontroll ger dig möjligheten att lägga känslorna åt sidan och fokusera på uppgiften.
Kampsport kräver mycket av både sinne och kropp. Eftersom att man faktiskt slåss, den renaste formen av kamp, väcks snabbt många känslor som man inte utsätts för inom andra idrotter. Många upplever en stor blandning av känslor som gör det väldigt svårt att hålla det enorma fokus som kampsport kräver. Med den naturliga fysiska intensiteten som kampsport erbjuder blir det en stor utmaning för utövaren att hålla sina känslor åt sidan.
Kulturen kring kampsport fokuserar överhängande på självkontroll, eftersom att man faktiskt slåss är det extremt viktigt att utövare håller känslorna vid sidan, annars kan den fysiska kampen bli skarp istället för träningsmässig. Detta är anledningen att kampsportsklubbar är så måna om att skapa en trevlig och ödmjuk miljö där respekt står i centrum. Spelarna får alltså en utmaning som kommer härda deras psyke när de får motgångar, både ute på planen men också senare i livet.
Hockey och fotboll sliter mycket, som i princip alla idrotter, på vissa delar av kroppen. Den "ensidiga" träningen gör att man bygger upp en väldig styrka i vissa delar av kroppen, dessa slits ner samtidigt som andra delar av kroppen får vila hela tiden. Denna ojämna träning skapar en obalans i kroppen.
Till skillnad från de flesta idrotterna innefattar kampsport generellt en väldigt mångsidig träning där man aktiverar mer eller mindre alla delar av kroppen, vilket kan skapa en mer balanserad träning för idrottaren. Det är viktigt att hålla hela kroppen i gott skick och här kan kampsport vara en god komplement till andra sporter.
Många fotbolls- och hockeyutövare känner nog igen sig i att hela laget suckar när tränaren säger att det är dags för backintervaller. Fysträning är generellt väldigt jobbigt och många upplever det som väldigt tråkigt.
Kampsport är tränar väldigt mycket cardio, oavsett stil. Detta gör kampsport till en perfekt träningsform att gömma fysträningen i. Genom att träna kampsport med laget får spelarna fokusera på något annat än att bara springa, kampsport är kognitivt såväl som fysiskt ansträngande vilket gör att spelarna blir mer stimulerade och tycker att det är roligt samtidigt som de får i sig ett rejält fyspass. Så tips till (istället för från) coachen, ta laget till kampsportsträning ;)